Czy przygotowywanie zdrowych oraz dietetycznych śniadań musi być czasochłonne i wymagające? Otóż okazuje się, że nie! Co więcej, proste posiłki mogą być wyjątkowo smaczne. Oto kilka propozycji, które przypadną do gustu miłośnikom zdrowego stylu życia.
W roli głównej płatki owsiane
Śniadania na bazie płatków owsianych mają niezliczoną liczbę zalet. Są pyszne, lekkie, odżywcze oraz szybkie w przygotowaniu. Osoby, które kojarzą sobie płatki owsiane jedynie z nudną owsianką, są w dużym błędzie. Istnieje wiele możliwości, aby sprawić, że śniadania, w których odgrywają one główną rolę były smaczne i pożywne.
Przykładem może być owsianka na mleku roślinnym – na przykład z orzechów laskowych, które nada posiłkowi orzechową nutkę z dodatkiem świeżych owoców. Jako dodatek sprawdzą się zarówno banany, pokrojone w plasterki, jak i owocne leśne – na przykład maliny, jagody czy truskawki. Propozycją na jesienne śniadanie może być owsianka z dodatkiem pieczonego jabłka lub gruszki, szczyptą cynamonu oraz łyżeczką miodu. Czy owoce muszą być pieczone w piekarniku, aby nabrały delikatnej i miękkiej konsystencji? Nie byłoby to najprostszym rozwiązaniem – wystarczy jednak pokroić je w kosteczki i wstawić na kilka minut do mikrofalówki, a osiągniemy niemal identyczny efekt.
Śniadania z nutką orientalnego smaku
Miłośnicy oryginalnych rozwiązań chętnie zamieniliby tradycyjną jajecznicę czy owsiankę na coś bardziej unikalnego. Do gustu z pewnością przypadną im posiłki, w których główną rolę odgrywa awokado – to niezwykle zdrowy, smaczny i łatwy w przygotowywaniu owoc. Wystarczy zmiksować awokado z łyżką płatków owsianych, bananem oraz mlekiem roślinnym, aby otrzymać sycące i zdrowe śniadanie.
Wyjątkowo prostym rozwiązaniem jest także kanapka z awokado. Aby ją przygotować, wystarczy jedynie rozgnieść widelcem dojrzały owoc, a następnie posmarować nim kromkę chleba, niczym masłem. Awokado odnajdzie się zarówno na słodko – w połączeniu z miodem i kakao, jak i na słono – z liściem szpinaku, świeżą papryką czy sosem sojowym.